Skip links

ΔΙΑΙΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ Ή ΜΗΠΩΣ…ΟΧΙ?

Μετά από μία περίοδο διατροφικής χαλαρότητας, συνήθως λόγω γιορτών ή  διακοπών, έρχεται αρκετά συχνά στο προσκήνιο μία ανησυχία για το πώς θα «απομακρυνθούν»  από το σώμα όλα αυτά τα οποία καταναλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Για πολλούς λοιπόν, η λύση έρχεται μέσα από δίαιτες αποτοξίνωσης, οι οποίες θα ’’βοηθήσουν’’ να ‘’φύγουν΄΄ όλες οι τοξίνες από τον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα το σωματικό βάρος θα επιστρέψει σε προηγούμενα επίπεδα.

 Οι δίαιτες αυτές δεν έχουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών, είναι στερητικές, με χαμηλές θερμίδες και περιλαμβάνουν ακόμα και την πρόσληψη από ένα σύνολο συμπληρωμάτων. Επίσης, οδηγούν σε μία έντονη και άμεση απώλεια των υγρών του σώματος (μιας και υπάρχει μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων – με το 1γρ γλυκογόνου να δεσμεύει 3-4 γραμμάρια νερού). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν επιστρέψει κάποιος στην καθημερινή διατροφική του ρουτίνα, να επανέλθει απευθείας το βάρος του.

Τέλος, σε καμία από αυτές τις δίαιτες δεν αναφέρεται από τι τελικά θα αποτοξινωθεί ο οργανισμός-μιας και δεν εξηγεί και κάπου-τι είναι αυτή η πολυσυζητημένη τοξίνη.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από εκεί. Τι είναι η τοξίνη;

   Τοξίνη είναι οποιαδήποτε ουσία η οποία, όταν είναι ιδιαίτερα αυξημένη στο σώμα, έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μας.Για παράδειγμα, ακόμα και το νερό ή οι βιταμίνες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τοξίνες( ή τοξικές πιο σωστά στην προκειμένη περίπτωση) αν προσληφθούν σε παραπάνω ποσότητα από αυτή που έχουμε ανάγκη. Αντίθετα, η πρόσληψή τους σε συγκεκριμένες ποσότητες είναι ιδιαίτερα θρεπτική.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης λοιπόν είναι χρήσιμες;

  Τις δίαιτες αποτοξίνωσης δεν τις χρειαζόμαστε και ούτε υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν το αντίθετο.

Το σώμα μας έχει εξασφαλίσει την προστασία του από τις τοξικές ουσίες ,μέσω από την λειτουργία βασικών οργάνων όπως το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο και άλλα όργανα, τα οποία κάνουν με μεγάλη ευκολία αυτή τη δουλειά.

Θα ήταν λοιπόν πιο βοηθητικό ,αντί να υπάρχει ανάλωση γύρω από αποτοξινωτικές δίαιτες, να ενισχυθεί η λειτουργία αυτών των οργάνων μέσω της διατροφής.

Συγκεκριμένα, μετά από μία περίοδο εορτών, θα μπορούσατε να:

  • Μπείτε σταδιακά σε μία οργάνωση και πάλι της διατροφής σας με ποικιλία και χωρίς στερήσεις.
  • Περιορίσετε το αλκοόλ (συκώτι).
  • Περιορίσετε την πρόσληψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων(συκώτι),εκτός και αν είναι άλλες οι οδηγίες του γιατρού σας.
  • Αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών (συκώτι).
  • Αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και υγρών (νεφροί).
  • Καταναλώσετε συστηματικά διαιτητικές ίνες και να επαναφέρετε τη φυσική σας δραστηριότητα (έντερο).
  • Κοιμάστε με ηρεμία.
  • Ακούτε τα μηνύματα της πείνας και του κορεσμού σας.

Λίγο υπομονή ,επιμονή και οργάνωση και το σώμα σας θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα.